Pilgrimsorden hjälper oss att leva ett enkelt liv. I tystheten kan jag höra mig själv.

Jul 14, 2023

Pilgrimsorden gör det enklare att leva ett enkelt liv. I tystheten, kan jag höra mig själv

En pilgrimsvandring kan tysta tankarna och låter mig vara med mig själv en stund. En resa från tankarna till självet och nuet.
För två veckor sedan, när jag kom hem från min Kreativa Sommarkurs, skrev jag här om att dela i Gemenskap. Vilket sker under mina kurser och även under en pilgrimsvandring. Gemenskap är ett av de 7 pilgrimorden som jag inspireras av, speciellt så här i sommartider.

Idag tänkte jag prata om de andra 6 pilgrimsorden. Nyckelorden bygger på traditionen från århundraden av pilgrimsvandringar och är följande: frihet, enkelhet, bekymmerslöshet, tysthet, långsamhet, andlighet och delande.

Pilgrimens sju nyckelord vänder sig till oss alla som längtar efter att leva ett annat slags liv, i en tid som ofta präglas av stress, konsumtion, yttre brus, oro, yta och ytliga kontakter. Så är det sju alldeles vanliga ord - som påminner om hur livet kan vara när det som är bäst – nämligen enkelt.

Nyckelorden är viktiga för många människor och jag tror det bottnar i att vi vill något mer med vårt liv innan det är slut. För det kan ju ta slut när som helst, det vet vi. Hur vill du då ha levt på bästa sätt? Vad är viktigt och meningsfullt för just dig i ditt liv? Viktiga frågor för att känna lugn och frid.

I vår moderna tid har pilgrimsvandringen åter blivit populär. Anledningen till att göra en pilgrimsvandring är idag inte bara religiös utan lika ofta finns det andra skäl.

Hos många finns en längtan att ta en paus från vardagens stress och tidsstyrda tillvaro. Att i lugn och ro ta sig framåt till fots gör ofta att tankar som snurrar i huvudet stannar av. För en del kan en pilgrimsvandring vara ett sätt att ta sig ur en livskris, hitta sig själv eller söka ett äventyr. Det finns också en allt starkare trend att röra på sig och vara ute i naturen under ledigheten.

Även pandemin har påverkat oss tänker jag, när många människor har fått gå ner i tempo och varit mer ute i skog och mark. Många verkar känna behov av frid, lugn och ro samt att hitta sig själva. Skogen och naturens verkar vara en ingång för att hitta tillbaka till en längtan efter ro. En känsla av att man inte behöver så mycket av det man förut trott sig behöva. Det som var viktigt förut blir mindre viktigt nu och tvärtom.

Jag märker även att pandemin förstärker viljan att hitta sig själv och att leva sitt liv på ett annat sätt än tidigare. Ett liv mer i sanning med den jag innerst inne är. Helt plötsligt har man tiden att lyssna inåt, till mig själv och vad hittar jag där?

Att ge sig ut på Pilgrimsvandring eller vallfärd finns sedan länge i nästan alla kulturer och religioner. Pilgrimerna söker ofta efter det heliga i sina liv. Många vill fördjupa en relation till sig själv och andra till gud. En del vill möta livets djupare värden eller kanske få oplanerade möten med nya människor i nya sammanhang.
Pilgrim kommer från betydelsen i ordet främling. En person som kommer över land, från andra länder och orter. När hon kommer vandrande eller resande så befinner hon sig på främmande mark, bland främmande människor. Detta passar också bra in i andlig mening att vi är här med vår jordliga existens tillfälligt. Samtidigt som vi lyssnar in alltmer till oss själva.

Att vara ”här och nu” är en av vandringens stora förtjänster!

Idag reflekterar jag först över pilgrimsorden: frihet – enkelhet – bekymmerslöshet. Som jag tycker hänger ihop. Och därefter om tysthet, långsamhet och andlighet.

Frihet
Det kan vara svårt att sätta ord på vad frihet är, ofta kan det vara enklare att vända på det; vad gör mig ofri? Hur kan jag frigöra mig från kraven som finns från skola, jobb, föräldrar och vänner. Men också fri från tankar om vad andra tycker och tänker om mig. Hur kan jag skapa stunder fria från aktiviteter och möten i min kalender?
En av de absolut viktigaste anledningarna till att jag jobbar som egenföretagare är friheten. Jag är fri att jobba med det jag vill, det jag tycker är roligt, stimulerande och som jag är riktigt passionerad för. Jag får bestämma själv exakt vad jag vill göra, när, hur och var jag ska jobba. Stor frihet för mig.

Frihet är också att inte ha så mycket saker. Saker är inte längre så viktiga för mig, som det en gång var. Om jag inte har så mycket saker, så är det en frihet, för jag har inte så mycket att förlora. Jag är nöjd och tacksam över det jag har. Ju mer saker jag har, desto mer har jag att hantera och ta hand om, vilket tar tid, energi och pengar. Frihet för mig är att leva enkelt.

Enkelhet
Att leva enkelt kan vara att se över vad jag verkligen behöver i livet. Att äga många saker och kanske dessutom se dem som statussymboler, tynger ner mer än de förenklar. Att hela tiden sträva efter det nyaste, tuffaste och modernaste kan göra livet jobbigt och ytligt. Ofta måste vi hela tiden jobba mer och tjäna mer, för att kunna köpa mer och ta hand om allt vi redan har. Vilket i sin tur kan innebära en stress och press.

För att få perspektiv kan jag istället fundera på hur många av mina prylar jag kan bära med mig på en vandring. Vad får plats i min ryggsäck och vilka saker skulle jag välja?

Att ha en köpfri månad ger perspektiv, när jag bara köper mat och det absolut nödvändigaste. Vad behöver jag egentligen? I mataffärer idag finns så oändligt mycket mat och mer än bara mat. Idag har vi ständigt tillgång till att handla, det allra mesta finns på nätet. Kanske är handlandet något vi gör istället för att lyssna inåt? Kanske en pilgrimsvandring kan vara något istället för en shoppingtur.

Bekymmerslöshet
Bekymmerslöshet är att ta dagen som den kommer, ett steg i taget.
Ett konstigt ord, men det handlar om att leva närvarande i nuet. Inte ansvarslöst och utan att bry sig utan tvärtom; genom att sätta fokus och perspektiv på rätt saker blir det enklare att leva närvarande i det som sker.
Att leva i nuet utan att ta ut bekymren i förväg och även att kunna släppa taget och gå vidare, från det vi inte kan påverka. Då får vi färre bekymmer. Något av det viktigaste för att skapa mer lugn och ro. Att kunna släppa stress, oro, negativa tankar och ältande. Att istället vara fullt fokuserad på här och nu, steg efter steg, dag efter dag. Ett av de viktigaste egenskaperna för att skapa mer njutning i livet, att bekymmerslöst kunna njuta av det jag har varje dag. Istället för att stressa och oroa mig för det jag inte har. Det är tacksamhet.

Att gå på pilgrimsvandring kan vara bekymmerslöst. Någon har gått före och redan stakat ut vägen och jag behöver bara följa ledens markering. Bekymmerlösheten kan påminna oss om att lägga oss i halvskuggan under ett träd och vila i nuet, utan några bekymmer just för stunden. Det är att vara här och nu.

Under semestern, så varvar vi ofta ner i ett lugnare tempo och då är det lättare att höra sig själv och sin egen inre röst.
Att leva ett liv som är sant för mig, innebär att jag behöver stilla mig och lyssna inåt, efter vad jag verkligen vill, längtar efter och behöver. I stället för att bara springa på i ekorrhjulet.
Vad är i stället min längtan och min övertygelse. Att meditera och reflektera över viktiga frågor, låta tankarna få vandra fritt och se vad som kommer till dig då.

Livet är inte ett problem som ska lösas utan en verklighet som ska upplevas, som någon klok person har sagt. Så reflektera gärna över hur du lever i frihet, enkelhet och bekymmerslöshet i ditt liv?
Vad betyder det för dig i ditt liv.

Här kommer nu nästa tre pilgrimsord det är orden tysthet, långsamhet och andlighet, som jag tycker hänger ihop.

Tystnad
När vi pilgrimsvandrar går vi ofta i tystnad, att inte behöva prata med någon utan få gå i den egna inre världen, att få vara med sig själv en stund. Det här tycker jag är lättare på sommaren, att unna sig att promenera långsamt och vara i nuet, låta tankarna komma och gå och när tankarna skalas av kommer jag närmare mig själv och det som är viktigt på riktigt.

Fundera på hur ofta du befinner dig helt i tystnad? Blir du stressade utan prat, musik och bakgrundsljud. Hör du till dem som sätter på radion eller TV:n när du är själv hemma? 
Själv tycker jag det är oerhört skönt med tystnad, eventuellt har jag på någon lugn musik som bakgrund. Jag blir störd om radion eller TV:n är på och det är ett program som pratar, då kan jag inte höra mina egna tankar.

Tystnad är en bristvara i dagens samhälle men behöver finnas i livet. Det är i tystanden jag hör mina egna hjärtslag och andetag, naturens ljud och mina egna tankar. Den första stunden i tystnad snurrar det väldigt, tankarna kastar sig runt, runt och försöker höras mest. Men ju länge jag befinner mig i tystnad desto mer lägger sig tankarna och jag kan ta tag i dem en och en. Tystnaden kan vara skrämmande, vad är det egentligen mina tankar säger mig, vad är det jag försöker stänga ute med att ständigt omsluta mig med ljud.

Pilgrimsvandring, är en sträcka av tystnad och ett effektivt sätt att lugna tankarna och få en inre ro.

Långsamhet
Bråttom, bråttom, mycket ska göras på kort tid. Stressen kommer lätt när jag tänker på allt som ska göras, presteras, tyckas och tänkas.

Att istället bromsa och sänka farten kan också vara stressande, jag har själv ett väldigt högt tempo i vardagen och behöver hjälpa mig själv att hitta stunder i mitt liv där jag tränar mig på långsamhet och att göra en sak i taget.

På en pilgrimsvandring kan jag varken handla, städa, vika tvätt eller laga mat samtidigt som jag går. Jag kan just då bara gå, förflytta mig från punkt A till punkt B i ett lugnt tempo med tid för eftertanke och vila. Jag kan prova att gå en sträcka extra långsamt för att se vad det gör med mig, blir jag lugn eller stressad?

Att öva upp min förmåga att ta det långsamt ibland, på vandringen, men även i livet i stort. Själv behöver jag ofta bestämma tider när jag tar det långsamt och när jag är aktiv, då det är lätt att jag annars snurrar iväg i allt görande. Hemma i vardagen har jag söndagar som mina långsamhetsdagar, när jag har ett långsamt tempo och inget som jag måste göra. Under semestern är det enklare att hitta stunder i långsamhet, en promenad, plocka hallon, rensa ogräs i landet, plocka blommor, ligga och titta på molnen. Inte för att det måste göras, utan i närvaro här och nu. Att bara vara en stund i det som är.

Andlighet - att komma närmare mig själv
I naturen blir skapelsen tydligare för oss och ordet andlighet enklare att förstå. Känslan av att vara del av något större, något som fanns före mig och som kommer finnas kvar efter mig. Känslan av att höra ihop med det som finns runt om mig; växter och djur, vatten, himmel och jorden under mina fötter.

Andligheten på en pilgrimsvandring är för många ett sätt att komma närmare gud. För mig är det ett sätt att komma närmare mig själv.

Jag tänker att alla svaren finns inom mig, om jag stannar upp och lyssnar uppmärksamt. Att pilgrimsvandra är att påbörja en inre vandring från mitt yttre jag till mitt inre jag och min relation till min egen själ, min sanning. Att stilla mig så pass mycket att jag kan höra den subtila rösten som själens signaler skickar ut.

Kanske hänger de här tre orden ihop?
När det är tillräckligt tyst och jag är i ett tillräckligt långsamt tempo så kan jag höra mig själv och mitt inre, min själ. En nödvändighet om jag vill bli mer sann och genuin gentemot mig själv. För att hitta mitt eget mål och mening med mitt liv. För där i tystheten och långsamheten finns svaren, på vem är jag, vad vill jag och vad längtar jag efter innerst inne?

Jag önskar dig en fortsatt fin sommar och hoppas du får möjlighet att njuta av stunder i frihet, enkelhet, bekymmerslöshet, tysthet och långsamhet, för att lyssna in till dig själv, din själ och din andlighet.

Så tag gärna en stund och reflektera över vad de här orden betyder för dig i ditt liv och om hur du kan lyssna in till dig själv och möta dig själv.

Så tills vi hörs igen, tag hand om dig och din bästa vän, dig själv.
Hej så länge!
/Ingrid

 

Du kanske också gillar...

Fem hälsofördelar med att gå på Spa, för ditt fysiska och psykiska ...

Sep 15, 2023

Att åka på retreat för att möta dig själv och ditt sanna jag

Sep 08, 2023

Är du nöjd eller bara bekväm? Ta dig ur din komfortzonen och utvecklas

Sep 01, 2023