Önskar dig en rofylld midsommar - här är mina 10 bästa tips!

Jun 24, 2022

I tisdags var det sommarsolståndet vilket är den dag som har årets längsta dag och kortaste natt och är den dagen då solen står som högst på himlen. Norr om norra polcirkeln är det då midnattssol alltså att solen inte alls går ned. Men det blir aldrig riktigt beckmörkt någonstans i Sverige eftersom solen bara är en bit under horisonten.

Idag är det Midsommarafton! Den högtid när vi brukar fira sommarsolståndet och att sommaren, ljuset och värmen äntligen är här!

Jag älskar traditioner, jag tänker att det skapar trygghet och ramar i våra liv, vi har något att förhålla oss till som är tydligt. Även förväntan att ha något att se fram emot som vi tycker om, skapar glädje och entusiasm.

Själv firar jag midsommarafton i vårt hus på landet, med familj och goda vänner. Vi äter, pratar, binder blomsterkransar och buketter, gör en egen midsommarstång och dansar runt den (till en inspelat kassettband från min barndom, där det leds ringdans från Skansen). Bakar blåbärskaka, sitter ute och fikar med fötterna i gräset, leker 5-kamp, grillar, spelar spel, pratar, skrattar och sitter ute hela den ljusa natten.

Jag tycker även midsommarhelgen är en kickstart inför sommaren, när vi äntligen kan njuta av ljuset och värmen fullt ut. Tänk det kanske är första gången i år vi i sitter ute hela kvällen och kanske hela natten och njuter av ljuset och värmen. En helg att äta gott, umgås, pratar, lyssnar på musik, dansa, spela spel, leka och umgås. Det är glädje och lycka för mig. Att kunna släppa allt annat för en stund och njuta av nuet. Tänk att det oftast är så fantastiskt i nuet, här är oftast allt bra, vilken lycka.

Men som alla högtider kan Midsommar även upplevas som en stressfaktor. Speciellt av oss kvinnor, som kanske generellt tar större ansvar för sociala kontakter, planering av familjesammankomster, fester, middagar, städning, inköp och annat som ska styras upp.

Så här gäller det så klart att träna på att delegera, inte göra allting själv (även om det kanske blir bäst då). Be andra ta med mat, gör en picknick, knytis eller turas om att laga mat. Dra ner på städ kraven, vi är här för att umgås inte syna dammråttor. Det viktiga är att vi kan vara närvarande med varandra, mötas i våra samtal och lyssna till punkt. Inte stressa, fixa och ordna den perfekta tillställningen. Låt oss istället hjälpas åt att skapa en närvarande, kärleksfull och harmonisk midsommarafton och helg för oss alla att njuta.

Att umgås med de du tycker om och vara riktigt närvarande i mötet, här och nu, det är kärlek. Att ge varandra tid och odelad uppmärksamhet, inga mobiler, inget jobb – bara du och jag, bara vi.

Här kommer mina 10 bästa tips för att njuta mer av midsommar och nuet:

1. Vakna långsamt, utan väckarklocka, ligg kvar och se om du kan komma ihåg nattens dröm.

2. Andas djupa andetag ner i magen och känn in luften runt omkring dig, kanske är den lite varmare, kanske är det lite lättare att andas?

3. Gå på en promenad och upplev naturen med alla dina sinnen, var där och se vad som växer runt dig, just nu när sommarprakten är som allra vackrast. Lyssna till alla fåglar, upptäck alla fjärilar och insekter.

4. Plocka blommor och gör en vacker bukett eller en blomsterkrans till huvudet. Gärna blommor som växer vilt i dikesrenen som lupiner, midsommarblomster, smörblommor, rödklöver och hundkex.

5. Ät utomhus, frukost, lunch, middag och fika, ja allt får en extra dimension och smakar godare när vi äter ute tycker jag.

6. Gå långsamt barfota i gräset, är inte det det allra bästa på sommaren? Ta av strumpor och skor och känn det mjuka, svala gräset mot fotsulorna – här och nu – var i kontakten mellan fotsulorna och gräset.

7. Lägg dig på rygg och se molnen på himlen, följ molnen när de sakta drar förbi, både rogivande och roligt. Har du barn, ungdomar, barnbarn eller en partner? Gör det tillsammans och se vad ni upptäcker.

8. Simma i en sjö, känn det mjuka vattnet omsluta din kropp och hela din varelse gå ned i varv, andas in andas ut, meditativ avkoppling och rörelse

9. Låt solens varma strålar värma din hud och tanka D-vitamin och energi för resten av de kalla mörka årstiderna.

10. Ring en släktning eller vän som du vet sitter ensam, har det svårt eller behöver lite stöd och uppmuntran just nu.

Önskar dig nu en underbar Midsommarafton och sommar. Njut av ljuset och värmen. Snart vänder det, så passa på att njut av nuet!
/Ingrid ☀️🌸🌱

Du kanske också gillar...

Oxytocin ger dig stressreducering och utvecklar närvaro och samhöri...

May 17, 2024

Så använder du naturen och sinnena, för att komma till här och nu

May 10, 2024

Naturen & sinnena tar dig till här och nu, det är ren stresshantering

May 03, 2024