Naturen hjälper oss att BARA VARA närvarande i nuet

Apr 09, 2021

Äntligen är våren här, ljuset, värmen och naturen som försiktigt slår ut i all sin prakt. Fortfarande bara april månad och då kommer det inslag av regn, snö och kyla till och från. Men ändå så underbart med växternas återkomst, det är som om livet börjar utvecklas på nytt och det blir en ny start.

Jag blir alldeles lycklig när jag långsamt i tysthet går i naturen och är uppmärksam på alla detaljer runt omkring. Plötsligt tittar de vackra blåsipporna upp ur de torkade höstlöven och lyser klarblått i solen, myrorna springer yrvaket runt och samlar mat, sedan surrar årets första humla förbi och jag känner doften av det våta gräset som håller på att torka upp från snön och bli grönt igen och känner den mjuka hängena från björkens grenar i min hand. Den sista isen som smälter på sjön, fåglarna som sjunger intensivt och talar om att nu är våren här. Andas in och andas ut.

Fantastiskt – magiskt – naturens BARA VARA

Att bara vara där, i närvaron i nuet, att vara uppmärksam på alla sinnen och observera naturens alla små detaljer runt omkring.

Inte springa eller gå en power walk med podden eller boken i öronen. Utan gå sakta, sakta och uppmärksamma den helt fantastiska naturen som bara är där runt omkring.

Det ger mig ett lugn, en stillhet och samtidigt en oerhörd glädje och tacksamhet. Tänk vad fantastiskt att bara få gå där och bara vara, inte prestera göra eller tänka på något. Bara låta tankarna vandra fritt och fokusera dem på alla små fantastiska detaljer runtomkring. Att uppmärksamma, att se det som ÄR.

Naturens läkande kraft

Att vara i naturen lindrar mot stress, oro, ångest och depression. I naturen tar hjärnan och tankarna en paus från den utåtriktade uppmärksamheten och vi kan bara vara för en stund. Kroppen och hela vårt system vet att naturen ger oss avkoppling och läkning. Det gör att naturen är den absolut bästa och enklaste egenvården, det är bara att gå ut och uppleva den, att vara där i nuet.

Att vara ute i naturen och tillbringa tid i skogen har en avgörande betydelse för vårt välbefinnande. Det förbättrar vår hälsa, med färre depressionssymtom, större lugn, snabbare tillfrisknande med flera direkt mätbara effekter. De som ägnar sig åt skogspromenader i medveten närvaro visar lägre blodtryck, puls och kortisolnivå än de som t ex promenerar i stadsmiljö.

Att skogsbada handlar om att ta en paus från vardagens stress. Att sakta ner så mycket ett vi uppmärksammar saker som vi kanske annars varken ser eller hör. Det är att vara närvarande i nuet.

Själv tycker jag att det är ett av de enklaste och absolut bästa sätten att ta sig från tankarna, prestation och Görande till närvaron i nuet och verkligheten. Att med hjälp av naturen och våra sinnen ta oss till nuet, där tankarna stillar sig och vi kan slappna av. Inte göra något, bara Vara.

Jag brukar ta en lunchpromenad varje dag, den behöver inte vara så lång, utan kanske 20-30 minuter, där jag går sakta och upplever naturens alla detaljer.

När jag hade min utbildning Möt dig själv och Led dig själv, för några veckor sedan, var vi ute på en vandring i medveten närvaro, tysthet och stillhet och upplevde verkligen naturen på nära håll. En del blev alldeles berörda, av naturens storslagenhet, som bara är där, om vi också ÄR där i vår uppmärksamhet.

Så jag vill verkligen bjuda in dig till att uppleva vår fantastiskt natur – ut och njut och bara var med dig själv en stund. Var uppmärksam och se vad som händer hemma hos dig själv. /Ingrid

Vill du uppleva naturen, stillheten och träna på att bara vara? Det finns fortfarande ett par platser kvar på mitt Magiska Retreat 24-25 april.

En helg att vara i stillhet och tysthet, att lyssna in till själens signaler och din egen sanna röst.

Njut av ett avslappnande retreat med guidade meditationer i en rofylld och stilla miljö!

På mitt Magiska Retreat får du möjlighet att komma bort från vardagen, varva ned och reflektera i en stillsam och lugn miljö. Genom att stänga av våra mobiltelefoner och vända vår uppmärksamhet inåt i meditation och andra sköna mindfulness aktiviteter, som kreativt skapande utan prestation, dans och rörelse i mindfulness samt vistelse i naturen och uppleva med våra sinnen, skapar vi förutsättningar för att uppleva en djup inre frid och glädje. Med denna upplevelse återvänder du sedan till ditt dagliga liv med förnyad styrka och energi.

Anmäl dig här!

Du kanske också gillar...

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024

Så påverkas din hälsa och musik och dans - det är rena medicinen!

Apr 05, 2024