Mindfulness i vardagen vad är det?

Oct 29, 2021

Ett liv i uppmärksamhet och fritt från värderande och dömade.
Med mindfulness kan du få mer fokus och ökad avslappning.

”Vi har bara ögonblick att leva” ett citat av Jon Kabat-Zin, förgrundsgestalten av mindfulness. Han definierar mindfulness som uppmärksamhet:
- i nuet
- med avsikt
- utan att värdera

När vi är bara här och nu. Finns inte igår eller nästa år? Nej inte i ett mindfulness perspektiv, där finns bara nu. Igår har redan varit och nästa år har ännu inte inträffat. Jag kan minnas gårdagen och planera inför nästa år, men allt som sker är här och nu, i vår upplevelsevärld i höger hjärnhalva. Allt annat är i vår tankevärld, i vänster hjärnhalva, där vi kan tänka om det som har varit och det som kommer i framtiden. Genom mindfulness träning, övar vi på att släppa tankarna om det som varit, att älta eller att oroa oss för framtiden.

Uppmärksamhet med avsikt, innebär att jag gör en medveten handling. Jag sträcker mig efter ett äpple och inte efter en chokladbit när jag är sugen på något gott. Jag gör inte handlingar av bara gammal vana, utan jag tränar på att göra varje handling med en medveten avsikt, ett medvetet val.

Att inte döma eller värdera, är att acceptera det som sker, utan att ha någon specifik tanke om det som sker. Vi kan träna på att bara observera och se det som sker, utan att ha någon tanke eller tolkning av det. Vi kan då lära oss att våra värderingar och dömande kommer från våra tankar, tankevärlden och vänster hjärnhalva. Här tränar vi på att bara observera, utan att ha någon värderande tanke om det som sker.

Nuet är en OAS
OAS, är en minnesregel som kan hjälpa oss att höja närvaron och uppmärksamheten både i vardagen och när du gör mindfulness övningar.
Den är enkel i teorin, men kan vara svår i verkligheten.

Observera – Acceptera – Svara med handling eller Släpp taget
1. Observera, är en av de svåraste konsterna. Vi får så lätt tankar om det som sker och de filtreras och värderas av vår hjärna, som baserar det upplevda på tidigare erfarenheter. Då kommer gärna en tanke om det som sker, det här är bra, dåligt, svårt, lätt, konstigt, dumt osv. När vi tränar på att bara observera utan att låta några tankar komma, då är vi i mindfulness.
2. Acceptera. Oavsett vad vi tycker om det som sker, så kan vi träna på att bara acceptera det, även om vi tycker att det som händer är jobbigt, svårt, orättvis, dåligt osv. Då gör vi oss själva fria, när vi bara kan acceptera det. Vi behöver inte längre slåss mot verkligheten och det som sker, vi kan bara acceptera, ok – nu händer det här.
3. Svara med handling eller Släppa taget, är sista steget. Att svara med handling, betyder att jag väljer att göra något med det som har hänt. T ex om någon sagt eller gjort något som jag blivit ledsen över, talar jag om det för den berörda personen och är tydlig med vilka känslor jag fått, vad jag har för behov och vad jag önskar att personen gjort istället. Att släppa taget, betyder att jag låter händelsen passera, utan att göra något för att påverka det som hänt. T ex om jag är ute och kör bil och någon kör om mig på ett vårdslöst sätt, så kanske jag blir rädd eller irriterad. Jag väljer då att medvetet släppa taget om den känslan och inte göra något aktiva handling. Jag behöver inte tuta eller skrika åt personen, det får mig inte att må bättre, utan jag väljer att släppa det och på så sätt snabbare återfå mitt lugn och min närvaro här och nu.

”Om du släpper taget lite, blir du lite lycklig.
Om du släpper taget mycket, blir du mycket lycklig.
Om du släpper taget helt, blir du fri”.
Ajan Chan

Jon Kabat-Zin som från grunden är forskare, har studerat hur mindfulness är effektivt för att minska stress och öka livskvaliteten. Han har utvecklat olika program för mindfulnessträning. Forskningen visar att träning i mindfulness leder till:
Minskad stress, större lugn, mindre smärta, lägre blodtryck, ökad empati, minskad oro och ångest, starkare immunförsvar och ökad livskvalitet.
Inte så dumt eller hur?

Jon säger: ”Du behöver inte gilla mindfulness träning, du behöver bara göra det”. Som så mycket annat här i livet, som vi vet är bra för oss, men vi kanske inte alltid har lust att göra det. Om vi vill skapa mer harmoni, lugn och lycka, så behöver vi skapa mer utrymme för mindfulness i vår vardag.

Så var det även för mig när jag kom i kontakt med meditation och mindfulness träning första gången. Jag tänkte, vad är det för nytta med detta? Att sitta still och göra ingenting? Det kändes ju som slöseri med min tid, när jag kunde göra nytta, dvs göra något. Tills jag insåg, att även jag och kanske speciellt jag, som har en hög energinivå, och gärna gör saker hela tiden, verkligen är i behov av mindfulness tärning och meditation. Att låta mitt system, både kroppen och hjärnan, få vila och återhämta sig en stund.

Idag har jag en morgon, lunch och kvällsrutin, som hjälper mig att träna mindfulness, för att vara mer medvetet närvarande i nuet, att ta en paus, genom att t ex meditera. För mig är det inte bara en närvaroträning utan en livsfilosofi.

Vill du också meditera?
Prova på mina meditationer på hemsidan.

Idag jobbar jag med mindfulness genom mina fyra olika metoder:
- Meditation
- Kreativ skapande utan prestation 
- Frigörande dans 
- Naturen och sinnena

Alla dessa metoder är motorvägen, från Tankevärlden, egot, prestation och görande – till Upplevelsevärlden, självet, här & nu och varandet.

Vill du också prova på Mindfulness? Kom på mitt Mini Retreat,
i Stockholm, söndag 21/11 och prova på alla mina metoder.

  • Checka ut från vardagens ekorrhjul och landa med dig själv
  • Fylla på med sköna mindfulness aktiviteter som gör att du känner dig mer avkopplad och i kontakt med dig själv
  • Umgås med andra härliga kvinnor, som är på samma resa som du
  • Bli påfylld med inspiration och ny energi

Låter det nästan för bra för att vara sant? 
Då är denna dag något för dig!

Ännu finns några platser kvar, boka tidigt pris endast 995 kr för hela dagen inkl material, lunch och fika!

Passa på att ge dig själv en dag där du får - Möta dig själv och bli mer du!
Det finns ett begränsat antal platser – så först till kvarn vid bokning. 

Efter denna dag återvänder du sedan till ditt dagliga liv med mer lugn, fokus och förnyad styrka och energi.

Läs mer om Mini Retreat här!

Anmäl dig på länken nedan. Varmt välkommen!

Önskar dig en skön helg och mer mindfulness i vardagen
/Ingrid

 

 

Du kanske också gillar...

Vad längtar du efter nästa år? Vill du ta din plats och leva fullt ut?

Nov 26, 2021

Hur vet jag vad jag vill och hur använder jag min egen vilja?

Nov 19, 2021

Hur går det till att bli ledaren i sitt eget liv?

Nov 12, 2021