Meditation är närvaro i nuet

Feb 25, 2021

Det finns många missuppfattningar om meditation. En del tror att de ska sätta sig ner, sluta ögonen, uppleva andningen och inte tänka alls. Efter fem sekunder avbryter de och tror att de misslyckats eftersom det kom en tanke direkt. Faktum är att vi alla har tankar hela tiden, 60.000 tankar varje dag, säger dom som vet. Det vi tränar på här är att inte låta tankarna ta över, utan att bli medveten om tankarna som kommer och att kunna hålla distansen till dem, dvs träna på att släppa tankarna när de kommer.

Meditation handlar om att kunna bevittna sina tankar lite utifrån. Alltså om att bli mer medveten. När du blivit medveten om att du tänker en tanke, kan du släppa tanken och gå tillbaks till att uppleva din andning. Då är du närvarande. Meditationen lär dig att gå från tankevärlden till upplevelsevärlden, dvs till verkligheten här och nu.

Sedan kan en ny tanke komma, du bevittnar du den och släpper den. Då är du tillbaka i verkligheten igen. En ny tanke kommer och så vidare. Inta positionen av ett nyfiket vittne som bara bevittnar det som sker. Tankar som kommer och går.

Säg att det kommer en tanke var sjätte sekund när du mediterar. ”Vad ska jag laga till middag ikväll?” Istället för att fundera ut vad du ska äta ikväll, blir du medveten om att det är en tanke, släpper den och går tillbaks med din uppmärksamhet till andningen.

Sex sekunder senare kommer det en ny tanke. ”Jag har inte tid med det här nu, jag borde skriva rapporten till i morgon.” I stället för att avbryta meditationen blir du medveten om att det är en tanke, släpper den och går tillbaka till att uppleva andningen. Sex sekunder senare kommer en ny tanke ”Jag har glömt att ringa Lisa.” Istället för att avbryta meditationen, blir du medveten om att det är en tanke, släpper den och går tillbaka till att uppleva andningen. Så här håller du på.

Om det kommer en ny tanke var sjätte sekund och du mediterar i tio minuter, så har du under den tiden fått en tanke, identifierat den som en tanke och kommit tillbaks till verkligheten hundra gånger på tio minuter. Det är som hundra mentala armhävningar. Gör du 100 vanliga armhävningar varje morgon, så kommer du att känna träningsvärk, i synnerhet i början. Det kommer inte alltid att vara roligt, men du kommer garanterat att bli starkare. Det sker inte direkt första gången. Men det sker en påtaglig effekt redan efter några veckor.

Så är det också med meditation. Mediterar du tio minuter varje morgon, så kommer det att kännas ovant och kanske obekvämt i början. Du kommer kanske inte alltid att tycka det är roligt, du kanske till och med säger till dig själv – det här var inte min grej och ge upp.

Men om du är uthållig och fortsätter ändå, så kommer du garanterat att bli mer medveten och mer närvarande. Du kommer lättare upptäcka när du hamnat i tankevärlden och du kan snabbare komma tillbaka till verkligheten. Effekten kommer inte direkt. Men mediterar du varje dag så märker du en påtaglig effekt även här efter några veckor.

Om du tänker att du ska meditera 10 minuter om dagen och säger ”jag har inte tid”, så säger jag meditera 20 minuter om dagen. Är du så stressad, så att du inte har 10 minutera över att meditera, så behöver du verkligen hitta ett inre lugn och lära dig att gå ur den stressiga tankevärlden. Tankarna i vänster hjärnhalva tycker inte att nuet är tillräckligt intressant, så de vill inte meditera. De tycker alltid att det finns något viktigare att GÖRA. Så de brukar göra motstånd och hitta på ursäkter varför du inte har tid. Så här gäller det att ”prata” med sig själv och bestämma sig för att jag gör det ändå, för det är bra och nyttigt för mig. Och precis som när vi gör armhävningar, krävs det upprepning, uthållighet och tålamod. Vi behöver träna många gånger och då kommer musklerna. Samma sak är det när vi börjar meditera regelbundet. Då blir du blir lugnare, mer medveten och mer närvarande i nuet.

Nuet är en plats att vila på och njuta av. När du väl lärt dig hur du ska ta dig hit har du ett val. Vill du vara i en dramatiska och stressad tankevärld eller i ett lugnt nu?

Att meditera tjugo minuter är bättre än tio och att meditera tio minuter är bättre än fem. Men den största skillnaden är mellan att inte meditera alls och att meditera fem minuter om dagen. Så mitt förslag är att börja med fem minuter om dagen och se vad som händer över tid.

Själv mediterar jag varje lunch, för att släppa allt en liten stund, få återhämtning och vila och sedan komma tillbaka piggare, med mer lugn, närvaro och fokus.

Vill du också prova på att meditera? Klicka HÄR och på mina gratis meditationer. Berätta gärna vad du tycker. Maila mig på: [email protected] Det är så roligt att få ta del av din upplevelse av att meditera.

Välkommen in! /Ingrid

Du kanske också gillar...

Stillhet- att vila i varandet

Apr 02, 2021

Att åka på Retreat och meditera - varför då?

Mar 25, 2021

Hur kan du möta ditt sanna jag?

Mar 18, 2021