Meditation är att checka in med mig själv här och nu

Sep 23, 2022

Meditation är ett sätt att checka in med mig själv och höra min inre sanna röst.

Jag kan säga att meditation och olika mindfulness övningar har förändrat mitt liv och fortfarande påverkar mitt liv varje dag. Det är mitt sätt att hålla kontakten inåt, att landa i mig själv, landa i nuet och mitt sätt att höra min inre sanna röst. Att börja dagen med att landa inåt påverkar hela vårt mående och vår dag.

Jag vet inte hur din morgon brukar se ut? En del startar med att scrolla mobilen och titta på Facebook och instagram, en del tittar på nyhetsmorgon på tv eller lyssnar på radion, andra läser tidningar. Allt detta är olika sätt att checka in med omvärlden, genom att rikta vårt fokus utåt, till vad andra människor gör eller vad som händer i världen. Mitt förslag är att istället starta din dag med en meditation, vilket är att checka in med dig själv och få bättre koll på ditt eget mående.

Det är också ett skydd mot alla yttre intryck som sedan kommer under dagen. Om du blir stressad, irriterad eller kommer ur balans, är det lättare att hitta tillbaka till den här känslan av lugn senare under dagen. Då vet du att du alltid kan gå tillbaka till ditt eget inre lugn.

Att meditera ingår idag i mina dagliga rutiner, där jag kommer ännu närmare mig själv och lyssnar inåt. Tidigare kunde jag försöka ”tänka mig till” hur saker skulle vara, vad som var rätt eller fel eller vilket beslut jag skulle fatta för att komma vidare. Men med hjälp av meditationen kan jag idag i stället lyssna inåt och lita till min inre sanning och visdom, där svaren finns om jag bara tar mig tid att lyssna. Det fungerar som min inre kompass, där jag blir mer sann och i kontakt med mig själv.

Om du är helt ny på att meditera så föreslår jag att du börjar med 5-10 minuters guidad meditation, gärna på morgonen. Hitta ett lugnt ställe hemma och sätt dig bekvämt på en stol med båda fötterna i golvet, så att du är grundad och har kontakt med underlaget. Blunda och lyssna gärna till en av mina guidade meditationer, som finns på min hemsidan.

Lyssna på mina Meditationer HÄR

Du behöver inte ha något annat syfte än att landa i nuet och lyssna inåt.
När jag guidar brukar jag börja med en fysiskt avslappning där du följer dina andetag och slappnar av i kroppen för att sen följa med på en guidning, bara sitt stilla, slappna av och följ med. Fem minuters meditation om dagen kommer att hjälpa dig att göra ett skifte och du kommer snart att uppleva en skillnad.

Den här stunden hjälper dig att landa inåt och komma närmare dig själv, viket kommer hjälpa dig att landa i dig själv, lära känna dig själv och lättare kunna höra din inre röst.

Skriv gärna lite efter du mediterat, hur det känns och vad du upplevt. Kanske har något blivit tydligare? Det är ett fint sätt att följa sig själv och bli mer sann, hel och skapa mer balans i ditt liv. Att komma från Görandet till Varandet.

Meditation är egentligen en enkel grej, som enbart innebär att du ska sitta still och göra ingenting. Men trots detta tycker många att det är svårt. Just för att vi har aldrig fått lära oss att göra ingenting. När jag började meditera tyckte jag att jag var lat och onyttig, när jag satt där och gjorde ingenting.

Idag är det en helt nödvändig rutin i mitt liv för att skapa balans och höra min egen sanna röst. Som allt annat går det lättare och lättare ju mer vi gör det.

Därför är det bra att börja med fem-tio minuter, för att landa och lyssna inåt.

Meditationen har inget mål. Intentionen med meditationen är just att vara närvarande i nuet, att vara i kontakt med din andning och din kropp, att stilla tankarna och att lyssna in till din egen sanna röst.

Just nu ser jag ut genom fönstret och ser en ringblomma som lyste orange häromdagen, nu har slutit sina blad. Den är lika stilla som förut och nya knoppar är på väg. Jag ser frukterna på äppelträdet som mognat. Grenarna hänger tunga. Snart släpper äpplena taget, ett efter ett. Det går av sig självt. Och tiden är mogen för mig att släppa taget om denna text. Låta den sväva ut i tomrummet, för att så småningom möta dig, där du är.

Det märkliga med mindfulness och meditation är att vi redan är framme. Ingenstans att gå, inget att göra eller uppnå. Bara här och nu. Detta enda andetag och sedan ett till. Att vara medvetet närvarande varje nu och varje dag.

Välkommen att meditera med mig! Maila gärna och berätta hur du upplever det. Önskar dig en skön och stillsam helg, andas in och andas ut, här och nu.
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024

Så påverkas din hälsa och musik och dans - det är rena medicinen!

Apr 05, 2024

Stilla veckan är här, önskar dig en glad påsk - njut av våren och n...

Mar 29, 2024