Hur vill du leva ditt liv? I frihet, enkelhet och bekymmerslöshet.

Jul 22, 2022

Hur vill du leva ditt liv? I frihet, enkelhet, bekymmerslöshet

Pilgrimmens sju nyckelord är som livsstilsord som vi kan reflektera över och låta oss inspireras av. Du kan reflektera över orden: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Kanske är det några ord, som sticker ut och känns extra viktigt i ditt liv just nu?

Nyckelorden är viktiga för många människor och jag tror det bottnar i att vi vill något mer med vårt liv innan det är slut. För det kan ju ta slut när som helst, det vet vi. Hur vill du då ha levt på bästa sätt? Vad är viktigt och meningsfullt för just dig i ditt liv? Viktiga frågor för att känna lugn och frid.

Även pandemin har påverkat oss tänker jag, när många människor har fått gå ner i tempo och varit mer ute i skog och mark. Många verkar känna behov av frid, lugn och ro samt att hitta sig själva. Skogen och naturens verkar vara en ingång för att hitta tillbaka till en längtan efter ro. En känsla av att man inte behöver så mycket av det man förut trott sig behöva. Det som var viktigt förut blir mindre viktigt nu och tvärtom.

Jag märker även att pandemin förstärker vilja att hitta sig själv och att leva sitt liv på ett annat sätt än tidigare. Ett liv mer i sanning med den jag innerst inne är. Helt plötsligt har man tid att lyssna inåt, till mig själv och vad hittar jag där?

Idag vill jag reflektera kring de tre pilgrims orden: frihet – enkelhet – bekymmerslöshet. Som jag tycker hänger ihop.

Frihet, att leva med fokus på det viktigaste
Det kan vara svårt att sätta ord på vad frihet är, ofta kan det vara enklare att vända på det; vad gör mig ofri? Hur kan jag frigöra mig från kraven som finns från skola, jobb, partner, föräldrar och vänner. Men också fri från tankar om vad andra tycker och tänker om mig. Hur kan jag skapa stunder fria från aktiviteter och möten i min kalender?

En av de absolut viktigaste anledningarna till att jag jobbar som egenföretagare är friheten. Jag är fri att jobba med det jag vill, det jag tycker är roligt, stimulerande och som jag är riktigt passionerad för. Jag får bestämma själv exakt vad jag vill göra, när, hur och var jag ska jobba. Stor frihet för mig.

Frihet är också att inte ha så mycket saker. Saker är inte längre så viktiga för mig, som det en gång var. Om jag inte har så mycket saker, så är det en frihet, för jag har inte så mycket att förlora. Jag är nöjd och tacksam över det jag har. Ju mer saker jag har, desto mer har jag att hantera och ta hand om, vilket tar tid, energi och pengar. Frihet för mig är att leva enkelt.

Enkelhet, blir tydligt när jag bara har det jag kan bära
Att leva enkelt kan vara att se över vad jag verkligen behöver i livet. Att äga många saker och kanske dessutom se dem som statussymboler, tynger ner mer än de förenklar. Att hela tiden sträva efter det nyaste, trendigaste och coolaste kan göra livet jobbigt och ytligt. Ofta måste vi hela tiden jobba mer och tjäna mer, för att kunna köpa mer och ta hand om allt vi redan har. Vilket i sin tur kan innebära en stress och press.

För att få perspektiv kan jag istället fundera på hur många av mina prylar jag kan bära med mig på en vandring. Vad får plats i min ryggsäck och vilka saker skulle jag välja?

Att ha en köpfri månad ger perspektiv, när jag bara köper mat och det absolut nödvändigaste. Vad behöver jag egentligen? I mataffärer idag finns så oändligt mycket mat och mer än bara mat. Idag har vi ständigt tillgång till att handla, det allra mesta finns på nätet. Kanske är handlandet något vi gör istället för att lyssna inåt? Kanske en pilgrimsvandring kan vara något istället för en shoppingtur. 

Bekymmerslösheten att ta dagen som den kommer, ett steg i taget 
Ett konstigt ord, men det handlar om att leva närvarande i nuet. Inte ansvarslöst och utan att bry sig utan tvärtom; genom att sätta fokus och perspektiv på rätt saker blir det enklare att leva närvarande i det som är.

Att leva i nuet utan att ta ut bekymren i förväg och även att kunna släppa taget och gå vidare, från det vi inte kan påverka. Då får vi färre bekymmer. Något av det viktigaste för att skapa mer lugn och ro, balans och harmoni. Att kunna släppa stress, oro, negativa tankar och ältande. Att istället vara fullt fokuserad på här och nu, steg efter steg, dag efter dag. Ett av de viktigaste egenskaperna för att skapa mer njutning i livet, att bekymmerslöst kunna njuta av det jag har varje dag. Istället för att stressa och oroa mig för det jag inte har. Det är att träna tacksamhet.

Att gå på pilgrimsvandring kan vara bekymmerslöst. Någon har gått före och redan stakat ut vägen och jag behöver bara följa ledens markering. Bekymmerlösheten kan påminna oss om att lägga oss i halvskuggan under ett träd och vila i nuet, utan några bekymmer just för stunden. Det är att njuta av här och nu.

Hur lever du i frihet, enkelhet och bekymmerslöshet?
Är det viktiga frågor för dig i ditt liv? Maila gärna och berätta.

Önskar dig en fortsatt skön sommar, njut av nuet 🌸
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024

Så påverkas din hälsa och musik och dans - det är rena medicinen!

Apr 05, 2024