Hur vet jag vad jag vill och hur använder jag min egen vilja?

Nov 19, 2021

Viljan är en av de viktigaste funktionerna hos oss människor. Om vi har en väl utvecklad vilja, så är den som rorsmannen på en båt, som håller båten i kurs mot målet, oavsett hur det blåser och strömmar. Viljan använder och lyssnar i bästa fall in alla våra övriga delar som kroppen, tankar, känslor, delpersonligheter osv, utan att tränga bort någon del.

För många kan det vara stort att inse att vi har en egen vilja och som vuxna människor, så är viljan vårt viktigaste verktyg för att navigera i världen. Att träna på att känna in vad jag själv faktiskt vill och sedan att uttrycka det här i världen, är kärnan i den personlig utveckling, tycker jag.

Det lilla barnet, som ligger på hallgolvet och skriker och inte vill ta på sig gummistövlarna, som den vuxna bredvid vill, får kontakt med att jag har en egen vilja och den är inte samma som den vuxnas vilja just nu. Förr i tiden, hörde det ofta till barnuppfostran att de vuxna bestämde och använde sin vilja över barnets. Vi har hört uttryck som ”att din vilja sitter i grantopparna” och liknande. Föräldrarna hade en god ambition att uppfostra oss väl, så att vi blev väluppfostrade, inte sa emot utan ”gjorde som man ska”, men det kan kväva det lilla barnets förmåga till att känna in vad jag själv vill.

Precis som en muskel som inte tränas kan den egna viljan förtvina när den inte används. Då växer vi upp till individer som inte ens känner till att vi har en egen vilja utan vi har anpassat vårt beteende till hur man ”ska göra” och ifrågasätter inte ens att man måste göra ”det man ska” utan följder den kollektivt utstakade vägen, från vad föräldrar, familjen, en partner eller samhället anser vara rätt.

Men förr eller senare finns det en risk att denna oanvända muskel som den otränade egna viljan kan jämföras med, gör sig påmind genom en diffus obehagskänsla. En molande olust, trötthet, utmattning, depression eller fysisk värk. Något är inte som det ska, med eftersom muskeln inte använts på länge, så vet vi inte vad som är fel. Vi kanske inte ens är medvetna om att viljan finns och hur vi ska använda den. Vilket inneburit att vi omedvetet har tryckt ner oss själva och vår egen vilja för länge. Vilket nu ger sig uttryck i en olustkänsla, som tyder på att något är fel och vill komma fram.

Då är det härligt att få meddela: du har en egen vilja!
Och du har rätt att använda dig av den. Man kan tänka att man kan återupptäcka sin egen vilja, från att jag förstår att det finns en vilja, till att jag har en egen vilja, för att slutligen nå till att min vilja visar vem Jag är.

Om vi känner den där malande olusten, förvirringen utan att riktigt veta vad problemet är. Kanske vi börjar fundera på varför är jag i den här relationen, vad ger det mig och vill jag vara här? Varför har jag det här jobbet, är det meningsfullt för mig? Vill jag bo på den här platsen och leva på det här sättet? Många viktiga frågor om mig själv och mitt liv - hur VILL JAG leva mitt liv?

Viljan visar vem jag är och den blir ett uttryck för det egna jaget.
Detta skulle jag säga är nyckeln i den personliga utvecklingen, att bli mer medveten om vem JAG ÄR och vad jag VILL, då blir vi tydligare inför oss själva och inför andra.

Om vi inte har fått träna viljan, så har vi en oanvänd egen vilja. Om man inte är van att använda den egna viljan som vägledning för handlande är det inte så konstigt att känna sig förvirrad. Men precis som en muskel, går viljan att träna upp.

Vi kan träna på att se att vi har våra tankar, våra känslor, vår kropp och fysiska förnimmelser, vår själ som är vår inre sanning samt våra delpersonligheter. Jag har alla dom här delarna och de skapar en helhet i den jag är, men jag är mer än dom delarna.

Utifrån mitt JAG kan jag utnyttja och använda min VILJA. Jag behöver inte göra som jag tänker, som jag känner eller som en delpersonlighet vill. Utan jag kan ta ett steg åt sidan och känna in, vad är faktiskt det bästa valet för mig just nu?

Jag kanske har tankar om att jag borde städa, men jag känner mig trött, jag har ont i kroppen, jag har en lat delpersonlighet som säger att den vill ligga i soffan och vila. Men det bästa valet just nu är kanske är att ta en promenad för att få ny energi. Jag lär mig att lyssna in till alla mina olika delar och sedan göra det bästa valet utifrån vad jag själv mår bra av.

Som jag skrev om förra veckan, så är vårt Jag, dirigenten i vår inre orkester, vårt liv, den som håller ihop de olika delarna. Viljan ligger därför väldigt nära jaget, när jag blir mer medveten om att det är jag själv som väljer i mitt liv och att jag kan välja det jag mår bra av. Så kan jag använda mitt Jag, min dirigent och min egen vilja till att ta mer medvetna beslut, som hjälper mig att må bättre och skapa mitt eget liv - inifrån och ut.

Spännande eller hur? Hur har du det med din kontakt med din vilja och ditt jag? Lever du ditt liv så som du själv vill?

Hör gärna av dig och berätta hur det är för dig, jag svarar på alla mail jag får.

Önskar du nu en skön helg i kontakt med din egen vilja och att göra bra val för dig.
Vad behöver du just nu?
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Vad längtar du efter nästa år? Vill du ta din plats och leva fullt ut?

Nov 26, 2021

Hur vet jag vad jag vill och hur använder jag min egen vilja?

Nov 19, 2021

Hur går det till att bli ledaren i sitt eget liv?

Nov 12, 2021