Gör det - bara gör det! Om att våga prova på personlig utveckling och vad det kan ge dig

Mar 31, 2023

Gör det – bara gör det! Om att våga prova på personlig utveckling och vad det kan ge dig

I dagens avsnitt av Balans i livet podden samtalar jag med Åsa, en av mina kunder sedan 10 år tillbaka.

Vi pratar om att jobba med sig själv och sin personliga utveckling, genom att gå i individuella samtal och vara med på frigörande dans och kreativa sommarkurser.

Att jobba med sin personliga utveckling, handlar om att bli mer medveten om sig själv och öka sin självinsikt. Att förstå sina mönster tydligare och när vi gör det, kan vi också välja att ändra vårt beteende och skapa nya resultat i livet. Att bli mer medveten om sitt eget ansvar för sig själv och andra.

Åsa berättar om sin egen transformation, om hur hon har gått från att vara stressad, jobba alldeles för mycket, så mycket att hon hon höll på att helt tappa sig själv.
Till att idag, vara lugn, ha en bra plan och struktur över dagarna, prioritera sig själv och sitt eget välmående samt veta vad hon själv vill och fylla sitt liv med meningsfulla aktiviteter.

Vi pratar också om att våga vara med på en kreativ sommarkurs, trots att man inte kan måla eller dansa, för det behöver man inte kunna. Att meditera, måla och skapa kreativt, dansa och vara ute i naturen är alla hjälpsamma metoder, för att få fatt på sin egen sanning inom sig och bli tydligare.

Åsas bästa tips för att börja jobba med sig själv är: gör det bara - bara gör det - våga prova!

Andra bra tips från Åsa är att skriva och reflektera, det är ett fantastiskt sätt att bli tydligare, att följa sin utveckling och att få perspektiv.

Att vara med på den kreativa sommarkursen, är också ett bra sätt att årligen checka in med mig själv och stämma av hur jag mår, säger Åsa.

Så jag kan avsluta med att konstatera att nöjda kunder – kommer tillbaka.

Den personliga utvecklingsresan fortsätter och vi når nya nivåer, får nya insikter, lärdomar och vi fortsätter alltid att utvecklas – om vi vill.

Lyssna på dagens Podd avsnitt med Åsa HÄR

Är du också nyfiken på att jobba med dig själv och din utveckling? Längtar du också efter att må bättre?

Just nu har jag möjlighet att ta emot några nya kunder i individuella samtal på plats i min lokal i Stockholm, nära Vasaparken vid Odenplan. 
För dig som längtar efter att möta dig själv och utforska mer av vem du är och hur du kan leva ditt bästa liv. 

Läs mer om hur det går till att gå i samtal hos mig och hur jag jobbar HÄR 

Du är välkommen att boka in ett första gratis lära känna samtal med mig HÄR 

Passa på att ta hand om dig och din bästa vän – dig själv ❤️. 
Varmt och innerligt välkommen,
/Ingrid

Vill du veta mer om Psykonyntes och hur det är att jobba med sig själv och sin personliga utveckling? 
Som du säkert vet är jag utbildad inom Psykosyntesen, en teori för personlig utveckling och hur vi människor fungerar och kan utveckla oss själva som personer.

Syntes betyder att smälta samman eller sätta samman olika olikheter till en helhet. Delarna finns kvar men bildar tillsammans en enhet. Tanken med psykosyntesen är att varje individ med alla sina delar, ska känna sig hel. Kroppen, själen, tankarna och känslorna utgör delar av en helhet. Denna helhet är samlad kring vårt centrum – vårt JAG.

Inom Psykosyntesen brukar vi prata om att vårt Jag, är dirigenten i vår inre orkester, vårt liv, den som håller ihop de olika delarna.

Psykosyntesen erbjuder redskap för att bli herre i sitt eget liv, eller regissör i sin egen pjäs. I stället för att falla offer för yttre omständigheter, andra människors vilja eller livets ständiga förändringar. Så kan jag använda mitt Jag, min dirigent och min egen vilja till att ta mer medvetna beslut, som hjälper mig att må bättre.

Delpersonligheter 
Ett redskap vi använder för att förstå oss själva bättre är att tänka att alla människor har delpersonligheter, olika delar av vår personlighet, dvs starka personlighetsdrag. Ofta har vi ca 5 delar som är lite extra tydliga. Från början utvecklas dessa delpersonligheter under vår barndom, det är överlevnadsstrategier, för att få våra grundläggande behov av kärlek, närhet och uppmärksamhet tillgodosedda. Beroende på hur det ser ut i den familj där jag växer upp, med syskon, föräldrar eller andra vuxna som jag växer upp med, så utvecklar jag olika strategier, för att bli älskad, sedd och få uppmärksamhet. 

Olika delpersonligheter 
En del av oss kanske blir duktiga presterare, den ”duktiga flickan”, för då får vi beröm och uppskattning. Någon annan kanske utvecklar den roliga ”clownen” som lättar upp stämningen och får andra att skratta. En annan kanske blir den inkännande, ansvarstagande ”hjälparen” som gärna ställer upp hjälper andra. Många av oss har säkert en ”övervakare” som ska se till att vi inte gör bort oss, utan att vi presterar och gör bra ifrån oss, så att vi inte gör fel. Eller en ”inre kritiker” som hela tiden tycker att vi kan lite bättre, mer och aldrig är nöjd. Någon kanske har en ”rebell” inom sig, där det har varit viktigt att få säga ifrån, säga vad man tycker, strunta i vad andra tycker och göra sin grej. Motsatsen kan vara den ”blyga flickan” som kanske känner sig förvirrad, blyg och osedd av andra och inte vågade ta sin plats. Som barn är det här som sagt överlevnadsstrategier och utvecklas för att vi behöver bli sedda, hörda och älskade. 
Som barn är vi omedvetna om våra delar och har inte förmågan att ändra dom. Det är bara olika sätt att hantera verkligheten. 
Oftast har vi med dessa delar, starka personlighetsdrag även som vuxna. Nu som vuxna kan de ibland ta lite för stor plats eller förstöra för oss på olika sätt, istället för hjälpa oss. 

Vi kan ändra vårt beteende om det inte gynnar oss längre 
Från personer som inte har jobbat med sig själva och sin personliga utveckling, så får jag ofta höra svaret ”jag är sådan här” och ”du får acceptera mig som jag är”. Visst ligger det något i det. Vi är dom vi är och vi ska vara dom vi är. MEN, vi kan som vuxna, ansvarstagande människor, välja att ändra vårt beteende, när vi ser att det inte längre gynnar oss. Det är vårt beteende, dvs vad vi gör, som vi kan ändra, om vi blir mer medvetna om det. 

Så t ex om vi har en ”Presterare” som kan köra hårt, planera, strukturera, organisera och få mycket gjort, så kan ju det vara fantastiskt bra, för vi får mycket gjort och skapar mycket resultat i vårt liv. Men det kan också finnas nackdelar, t ex att vi kör över andra personer i vår iver och drivkraft att nå målen och resultatet. Eller att vi kan köra över våra egna signaler och kanske köra slut på oss själva. 

När vi blir mer medvetna om att vi har en delpersonlighet som är en ”presterare” och i vilka situationer den dyker upp, dvs vad som triggar i gång den. Då blir det mycket lättare att hitta alternativa beteenden. Jag kan ”prata” med den här delen av mig, att den behöver ta korta pauser emellanåt, för att inte matta ut sig själv eller den kanske behöver tänka på att stämma av med andra personer vad de tycker, innan den kör på mot målet. På så sätt så kan vi ändra vårt beteende, när vi ser att det skulle gynna oss eller andra i vår omgivning. Vi blir lite mer medvetna om och smidigare i vårt beteende. 

Desto mer medveten jag blir om mina olika delar och ju mer jag jobbar med att smälta samman dom ju mer hel som människa blir jag. Vi är dom vi är och det ska vi såklart fortsätta att vara. 

Men att vara nyfiken och utforskande i det personliga utvecklingsarbetet med sig själv är en bra start. För att skapa mer helhet i mitt liv och bli min egen dirigent i min egen inre orkester och i mitt eget liv. 

Kommer du på några delpersonligheter du har?
När de dyker upp och hur det blir för dig då? Det kan vara första steget att utforska, för att bli mer medveten om dig själv. Spännande eller hur?
Berätta gärna hur det går. 
/Ingrid

 

Du kanske också gillar...

Så minskar du din stress och ökar din närvaro i jul

Dec 06, 2024

Så här kan du lära dig att lyssna till din kropp, för att få mindre...

Nov 29, 2024

Nov 22, 2024