Ge dig själv utrymme att reflektera. För att lyssna in till din intuition och din själ.

May 13, 2022

Ge dig själv utrymme att reflektera. För att lyssna in till din intuition och din själ.

Jag vet så oerhört lite om livet. Jag är en liten del av allt på denna planet och en ännu mindre del av universum. Jag har inte bara min kropp, jag har även mina tankar och känslor och jag kan få information om saker som jag inte hade en aning om, via min själ.

Vi kan behöva stanna upp och utforska vårt eget tomrum. Bekanta oss med stillheten och lyssna in till tystnaden. Naturen kan vara ett sådant rum, en plats där vi kan finna ro och hämta kraft. Vi har utvecklats ur naturen och vi är fortfarande en dela av den. Vi tar emot vår inre kraft och visdom genom att avsätta tid för att släppa fram den. Oftast går det fortare och resultatet blir bättre om vi stannar upp, lyssnar in och fyller på inifrån. Regelbundna pauser i vardagen gör att vi orkar mer och fungerar bättre.

Vi tror ofta att vi hämtar alla lösningar från utsidan och att vi löser problem bäst med våra tankar. Men det är när vi engagerar hela oss, med kroppen, tankarna, känslorna och själen – som det magiska kan börja ske. Vi behöver lyssna på flera nivåer för att kunna integrera det till en helhet. Det kan vara svårt i början. Men med träning ger det en färdighet och det blir sedan ett automatisk beteende. För mig är detta idag en naturlig process, det är så jag lever.

Vi förstår inte alltid varför något sker på ett visst sätt, när det händer. Den danske livsfilosofen Sören Kirkegaard sa att ”livet måste levas framlänges även om man endast förstår det baklänges”. Därför behöver vi träna på att ha tillit till det som händer, även om vi inte vet vart det leder. Ofta är vi vår egen värsta fiende genom att tänka, ifrågasätta och vara emot det som sker. Men då är det oftast vårt ego och vår rädsla som styr oss. Känn dina rädslor och reflektera över varför de kommer. Men låt dom inte styra över dig. Du har ett val.

Jag tänker att det finns en mening i allt som sker. Den tankesättet hjälper mig att släppa taget och vara fri. Även om jag just nu, inte förstår varför det sker. Jag tänker att allt som sker, är för att jag ska utvecklas och lära mig något.

Att lyssna inåt
Inre stillhet gör det också möjligt att lyssna in till vår inre röst – den som kallas för intuition. Den som säger oss vad som är rätt att göra, just nu. Den kan kännas som en känsla i magen, en ilning eller en aning om att vi bör göra en sak på ett visst sätt. Intuition är en subtil känsla, en sorts inre visdom som kan var ett stort stöd på vägen i livet. Ibland brukar jag tänka att det är samma sak som att lyssna in till själens svaga signaler.

För att kunna lyssna inåt måste vi först stänga av de yttre rösterna och intrycken. Låta hela kroppen slappna av, släppa på spänningarna, blunda och andas långsamt. Sedan behöver de inre rösterna/tankarna stillas. Det är den inre dialogen som påkallar vår uppmärksamhet på många olika sätt. Vi har tankarna, minnen, planering, fantasier och kritiska omdömen. Bilder flimrar förbi som på en inre film. Allt detta drar i olika riktningar och motverkar inre koncentration.

Men under detta finns en subtil ström, en bakgrundsaktivitet som är ständigt flödande. För att nå ner i denna vackra källa behöv vi komma förbi det yttre och det inre barriärerna. Genom att slappna av i kroppen och stilla rösterna och bilderna, kan vi släppa på tankarna och bli närvarande i stunden, låta ögonblick för ögonblick passera tills tiden upphör att existera och allt bara är, i ett flöde. Du släpper taget och bara följer med.

Att meditera är att flyta i utrymmet mellan tankarna. Först kommer det upp en mängd tankar. Men om man släpper dessa tankar, som om du kan sätta dom på små moln och låta dom få segla iväg, så når du något annat. Ordet meditera betyder att röra sig mot mitten. Det är en ständigt pågående spiralrörelse som samlar och fokuserar vår energi och vår kraft. Vi kan träna upp förmågan att kontakta vårt inre genom att slappna av och meditera regelbundet. Via vårt inre når vi en annan dimension av oss själva, som är större än allt annat vi kan se och ta på. Vi når vår själ och vår sanning långt där inom oss.

Hur brukar du lyssna in till din intuition och din själ? Har du några speciella sätt som hjälper dig? Naturen, musik, meditation? Berätta gärna.

Önskar du nu en skön och vilsam helg – att lyssna inåt,
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Oxytocin ger dig stressreducering och utvecklar närvaro och samhöri...

May 17, 2024

Så använder du naturen och sinnena, för att komma till här och nu

May 10, 2024

Naturen & sinnena tar dig till här och nu, det är ren stresshantering

May 03, 2024