En pilgrimsvandring i tysthet, där jag kan möta mig själv

Jul 15, 2022

En pilgrimsvandring kan tysta tankarna och låter mig vara med mig själv en stund. En resa från tankarna till självet och nuet.

Under min Kreativa Sommarkurs efter midsommar, gjorde vi en liten kort Pilgrimsvandring och reflekterade över de 7 nyckelorden som den moderne pilgrimen inspireras av. Nyckelorden bygger på traditionen från århundraden av pilgrimsvandringar och är följande: frihet, enkelhet, tysthet, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande.

Pilgrimens sju nyckelord vänder sig till oss alla som längtar efter att leva ett annat slags liv, i en tid som ofta präglas av stress, konsumtion, yttre brus, oro, yta och ytliga kontakter. Sju alldeles vanliga ord - som påminner om hur livet kan vara när det som är bäst - enkelt.

I vår moderna tid har pilgrimsvandringen åter blivit populär. Anledningen till att göra en pilgrimsvandring är idag inte bara religiös utan lika ofta finns det andra skäl. Hos många finns en längtan att ta en paus från vardagens stress och tidsstyrda tillvaro. Att i lugn och ro ta sig framåt till fots gör ofta att tankar som snurrar i huvudet stannar av.

För en del kan en pilgrimsvandring vara ett sätt att ta sig ur en livskris, hitta sig själv eller söka ett äventyr. Det finns också en allt starkare trend att röra på sig och vara ute i naturen under ledigheten.

Att ge sig ut på Pilgrimsvandring eller vallfärd finns sedan länge i nästan alla kulturer och religioner. Pilgrimerna söker ofta efter det heliga i sina liv. Många vill fördjupa en relation till sig själv och andra till gud. En del vill möta livets djupare värden eller kanske få oplanerade möten med nya människor i nya sammanhang.

Pilgrim kommer från betydelsen i ordet främling. En person som kommer över land, från andra länder och orter. När hon kommer vandrande eller resande så befinner hon sig på främmande mark, bland främmande människor.

Detta passar också bra in i andlig mening att vi är här med vår jordliga existens tillfälligt. Samtidigt som vi lyssnar in alltmer till oss själva. Att vara ”här och nu” är en av vandringens stora förtjänster! Friheten - att bara lämna allt och ge sig iväg.

Att uppleva naturen med sinnena. Ljudet från de egna fotstegen på stigen. Att dricka det klara vattnet från bäcken. Synen av det vackra landskapet. Doften av alla fantastiska blommor som slår ut. Njutningen av att sitta i det mjuka gräset och känna grässtråna under fötterna. Sinnena får oss alltid att komma till här och nu.

Det finns alltid mer att upptäcka på en pilgrimsvandring. Att upptäcka i sig själv. Att gå i tystnad, befriade av att inte behöva prata med någon, utan få gå i det egna tysta rummet inom sig, där tankarna kommer och går. Att ta dagen som den kommer och lämna jobb och vardag bakom sig.

Allt går i långsamt tempo, ingen har bråttom; en lyxvara i tider då behovet av att producera och vara effektiv styr våra liv. Där kommer långsamheten in.

Att få möjlighet att känna den stilla och långsamma rytmen, vilket leder till att jag kommer från huvudet ner till bröstet, magen och kroppen. Från det intellektuella, rationella, logiska, till det emotionella, intuitiva – här och nu. Där jag tänker mig att själva livet finns.

Kanske är en Pilgrimsresa en resa från vänster hjärnhalva vårt logiska tankecentrum, till vår högra hjärnhalva, nuet och självet. Ja, så är det nog tänker jag.

Vårt fritidshus där jag ska spendera semestern, är precis granne med Bruksleden som går mellan Västerås och Avesta. Jag tänker ge mig ut på en kortare vandring i sommar och inspireras av de 7 ledorden - frihet, enkelhet, tysthet, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande.

Vad gör du i sommar för att möta dig själv bortom tankarna och vara i nuet? Berätta gärna genom att skicka ett mail.

Önskar dig en fortsatt skön sommar – njut av enkelhet och långsamhet. 🌱🌳☀️🌸
/
Ingrid

Du kanske också gillar...

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024

Så påverkas din hälsa och musik och dans - det är rena medicinen!

Apr 05, 2024