Att åka på retreat - för att möta mig själv bortom ord och prat

Sep 30, 2022

Att möta mig själv i tysthet bortom ord och prat, är ett sätt att få tillgång till mer av mig själv, vem jag är och vad jag vill.

Förra helgen var jag på Dansstämman, en årlig tradition i Frigörande Dans Föreningen en yrkesförening för utbildade frigörande dans pedagoger, som jag är medlem i. Här leder vi varandra i dans och inspirerar varandra till nya rörelser, möten, övningar och ny musik.
För mig är det en vidareutveckling i mitt yrke och som person en fantastisk möjlighet att komma hemifrån en stund, landa med mig själv och möta mig själv, bortom prestation och görande. Att bara vara i kontakt med mig själv på ett sätt som inte sker i vardagen där hemma när allt rullar på som vanligt.

I en värld av mycket aktivitet, sus och brus skapas för många ett behov att stillhet, tysthet och att lyssna inåt. Att skapa utrymme där hela DU får vara med, kropp och själ, tankar och känslor. Ett sätt att bli mer hel och mer i kontakt med sig själv.

Att åka iväg på retreat är en gammal tradition där man drar sig tillbaka i stillhet, i en eller flera dagar, oftast i grupp under ledning. Syftet är att under tystnad och stillhet få tid till fördjupning och eftertanke. Behovet av stillhet, ro och frid och kanske också högre mening finns än idag.

Vad är syftet med en retreat?
Tanken är att dra sig undan och uppleva stillhet och att lyssna inåt. I det dagliga livet är vi vana att hela tiden prata med andra, både via tal, sms, sociala medier, telefon etc. Vi formulerar vilka vi är, vad vi känner och tänker i kommunikation. 

På en stilla retreat låter vi den inre rösten komma till tals. Beslutsångest, grubblerier och förvirring kan lätta om man lär sig att släppa taget om dem. Under en retreat får man ofta en klarhet i vem man är och även i vad man vill. Ett tillfälle att möta dig själv och ditt sanna jag.

För många är en retreat en avslappning och vila, men framför allt att lyssna inåt, att tydligare se sig själv, sitt liv och sina mönster och därigenom verkligheten som den är. I tystnad blir du mer synlig, dvs du blir tydligare för dig själva. Du stannar upp och lyssnar till din inre röst, som är svår att upptäcka och höra när du är upptagen med annat.

Tre anledningar att åka på retreat
Jag kan bara tala utifrån mina egna erfarenheter, men jag har själv fått ut så otroligt mycket av att delta i retreats med lärare som jag inspireras av. Något alldeles magiskt uppstår när en grupp kvinnor samlas i en lugn stillsam miljö, med en gemensam intention att vara stilla och meditera, att höja sina liv en nivå samt expandera sitt medvetande. Resultatet är något som allra bäst beskrivs som den högsta formen personlig utveckling.

Det bidrar till att förändra våra liv på tre sätt:

1. Återhämtning och djup avslappning
När du är på ett retreat tar du en paus från ditt liv; vardagliga förpliktelser och ditt liv där hemma. På ett retreat är miljön lugnare, mer rofylld med en atmosfär som får dig att känna dig trygg och omhändertagen. Du känner att du kan släppa taget och absorbera nuet i en omgivning som sakta men säkert frigör dig från ditt stressade jag, för att istället ge ditt verkliga jag utrymme att stiga upp till ytan. Att ge dig själv tid att finna djup avslappning och återhämtning ger ofta långsiktiga fördelar som håller i sig flera månader framåt

2. Snabbare transformation och utveckling
Ditt utvecklande accelererar. När du befinner dig på ett retreat händer något som bryter banden till dina vanliga mönster och medvetandet expanderar till en nivå som det annars skulle tagit månader eller till och med år att uppnå i vardagen. När vi släpper tankar och prestation, så kan vi lyssna in till oss själva, bortom det vi redan vet. Du får en större förståelse för vem du är och vad du behöver. Din själ känner sig pånyttfödd.

3. Bryter gamla mönster och vanor
Ytterligare en fördel av att vara på ett retreat är att du bryter gamla tankemönster och får en känslomässig detox. Ett läkande som endast kan ske när vi är avslappnade. I en ny miljö kommer gamla mönster upp till ytan och synliggör våra vanor eller osunda mönster, som dessa har skapat. När det blir tydligt, får vi utrymme att utveckla något nytt och bättre för oss själva och vårt liv framöver.

Idag erbjuds många olika sorts sammankomster som alla går under benämningen “retreat”. Vissa retreat pågår bara ett par timmar, en dag, en helg eller andra under en vecka.

På mina retreater som är 1-dags retreater i en skön miljö i Stockholm eller helgretreater på internat, blandar jag meditationer med andra mindfulness aktiviteter, som fri dans och rörelse, kreativt skapande utan prestation och naturen och uppleva med alla våra sinnen. Allt som får oss att släppa tankarna, prestationen och görandet en stund och landa i närvaron i nuet och lyssna in till oss själva i stillhet.

Efter ett retreat känner du dig oftast lugnare, mindre stressad och mer avkopplad. Samtidig påfylld av nya insikter, inspiration och energi. Helt enkelt en kick-start för att skapa ny hälsosamma vanor som ökar ditt välmående. Att vara på retreat är hälsosamt för hela människan och ett fint sätt att kontinuerligt ge dig själv den aktiva vila och avkoppling du behöver och samtidigt fylla på med ny energi.

Önskar dig en nu en skön och vilsam helg, njut av hösten 🍁🍂
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024

Så påverkas din hälsa och musik och dans - det är rena medicinen!

Apr 05, 2024

Stilla veckan är här, önskar dig en glad påsk - njut av våren och n...

Mar 29, 2024