Att leva ett meningsfullt liv. I kontakt med sin själ.

May 27, 2022

Jag tänker att vi alla har en själ. Vi kan också kalla det vår inre vägvisare eller kompass. Beroende på hur vi väljer att leva vårt liv kan vi ha olika mycket kontakt med vår själ.

Tidigt i livet när jag inte såg några begräsningar och följde min dröm, passion och intuition, ville jag hålla på med dans som yrke. Men i en skidolycka som 19-åring förstörde jag ett knä och insåg att jag inte kunde arbeta med dans på heltid. Jag började i stället läsa ekonomi (som pappa) och blev ekonom. Valde en inriktning som hette Småföretagsekonomi, då blev man inte specialist på något, utan mer en allmänbildning i ekonomi. Jag var inte så intresserad av ekonomi egentligen, så det passade mig bra. Men se vad som hände 20 år senare? Jag blev småföretagare och mina ekonomikunskaper har kommit väl till användning. Kan det vara så att min själ visste att jag skulle bli smårföretagare före mig? Så där kan jag hålla på att tänka att själen visar vägen, genom alla de händelser som skapar livet.

När jag blivit mer uppmärksam på själen, min inre kompass och att lyssna in till det som är viktigt för mig, har jag även hittat tillbaka till dansen i mitt liv. För nästan 20 år sedan dansade jag frigörande dans för första gången i mitt liv och visste att detta var något för mig. Nu har jag i drygt 10 år varit frigörande danspedagog och lett dans i mängder och har på det sättet hittat tillbaka till min själ, min uppgift och mitt kall.

Men vad är själen? En gränslös företeelse som knyter samman allt levande på jorden och samtidigt något inom är kopplat till vår innersta kärna. Precis som kroppen fungerar som ett självorganiserande system, verkar det finnas en inbyggd nivå för själen inom oss. När vi blir mer medvetna om oss själva och och vår personliga utveckling leder det till ett ökat medvetande. Det högre medvetandet föder ett andligt tänkande, med frågor som; varför är jag här och vilket sammanhang existerar jag i?

I boken Själens intelligens av Danah Zohar definieras vår Själsliga Intelligens SQ, som den förmågan som ger oss mening och sammanhang i livet. Kännetecken på en högt utvecklad SQ är en hög grad av medvetenhet och att man har förmågan att var öppen, flexibel och anpassningsbar. En person med hög SQ har möjlighet att använda kriser och smärtsamma upplevelser i livet för att utvecklas. Man har en förmåga att omvandla motgångar och problem till lärdomar och positiv utveckling. Ibland tänker jag att själen skapar dessa kriser och utmaningar, för att den vill att vi ska lära oss något och utvecklas åt ett annat håll. När vi kanske är på väg åt fel håll. Det är ibland svårt att förstå vad och varför när det händer, men lättare i efterhand.

När vi lyssnar in till vår själ har vi en förmåga att vara öppen och se samband mellan olika saker och söka efter ett högre svar på det som sker. Det är att följa sin själs snitslade bana genom livet.

En person med hög SQ inspireras av visioner och värden, vilket gör att man är bra på att leda och inspirera andra människor. En person som kan skapa sammanhang, samband och mening som smittar av sig på omgivningen. Andlig intelligens är förmågan att skapa mening i sitt liv – oavsett förutsättningarna – genom att leva på ett så ärligt och medvetet sätt som möjligt.

Andlighet handlar om vem vi är och varför vi är här. Att våga vara den jag är fullt ut. Vi behöver mod, ärlighet och uppriktighet gentemot oss själva och andra. Tänk så lätt det är att vandra i andras fotspår, uppfylla andras önskningar och göra det som passar in i situationen. Men att lyssna in till sina djupare önskningar och sin själ är en helt annan väg.

När vi jobbar med vår personliga utveckling och blir mer medvetna om våra personliga värderingar, förmågor och talanger. Då blir vi mer och mer sanna för dom vi innerst inne är. I den medvetenheten lyser själen starkare. Det man gör i livet är utifrån ens inre djupa existens. Att lev sitt liv inifrån och ut.

Kärnan i andlighet är att var en del av alltet. Ett se min del i sammanhanget, att följa mitt livsflöde, min flod, min själ, som är mitt liv, inifrån den jag innerst inne är. När jag får bidra med min storhet, mina gåvor och talanger, när jag får lysa upp och sprida mitt ljus här i världen.

Jag brukar tänka att jag tar ingen annans plats. Jag tar min plats, fullt ut. Den plats som är min del i alltet. Där jag får möjlighet att bidra på mitt sätt. Det är ett meningsfullt liv för mig.

Vad tänker du om själen och att följa din själ? Hur lyssnar du in till din sanning och hur kan du följa med i själens flöde på livet väg? Skriv gärna och berätta.

Önskar dig en skön helg 🌸☀️🌱,
/Ingrid

Du kanske också gillar...

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024

Så påverkas din hälsa och musik och dans - det är rena medicinen!

Apr 05, 2024