Att dela i gemenskap. Är att utvecklas och inspireras tillsammans

Aug 05, 2022

Att dela i gemenskap. Är att utvecklas och inspireras tillsammans.

Jag fortsätter mina reflektioner så här i sommartid om Pilgrimmens sju nyckelord: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Så som jag gjort de senaste veckorna.

Denna vecka har det blivit dags för det sista ordet; Delande. Det kan vara det finaste av alla pilgrims orden. Att dela med mig till andra av det jag har ett överflöd av; tröst, tankar, omsorg, glädje, kläder, pengar osv.

Oavsett om jag går själv på min pilgrimsvandring eller i grupp delar jag vägen med dem som gått före och de som kommer efter. Jag delar fascinationen över den stora myrstacken eller bäcken som porlar så vackert och tillsammans med andra delar jag tankar som dyker upp under vandringen.

Ofta blir samtalen djupare när vi samtidigt rör oss genom vandring, ämnena blir avdramatisera och tystnaderna som uppstår inte lika tryckande trots att jag kanske inte känner personen. Och kanske är det också det faktum att vi inte känner varandra och kanske aldrig möts igen som gör delandet av väg och tankar lättare.

På pilgrimsvandring delar jag inte bara tankar utan delar även med mig av mitt vatten till någon som har slut, jag får plåster av någon när skoskavet kommer och tillsammans kanske vi delar en måltid på kvällen.

På samma sätt som under en pilgrimsvandring upplever jag att det ofta är på mina kurser i personlig utveckling. På en retreat, en kreativ sommarkurs, onlinkursen eller min långa utbildning i självledarskap. En grupp kvinnor som inte känner varandra innan, men som är på samma resa, en resa med målet att få vara med sig själv, stilla sig och finna sig själv. När vi inte känner varandra sen tidigare, är det lättare att inte ha några tankar eller värderingar om varandra, ingen historia om vilka vi är, utan vi kan vara mer fria. Alla har själva valt att vara där, att söka och längta efter något mer, att möta sig själv på ett djupare plan. Vi kan dela med oss av våra tankar, känslor, erfarenheter och upplevelser. Vi kan lyssna och lära av varandra. Det är så fint när det sker. Inget annat som måsta göras, utan vi är där i närvaro, med oss själva och varandra.

Delandet som bygger gemenskap
En speciell gemenskap skapas, där alla har ett gemensamt intresse i att lära känna sig själv. Ingen är bättre eller förmer än någon annan. Alla gör sin resa och har sin process, men vi delar en gemensam upplevelse. En upplevelse som är svår att dela med någon som inte har varit där.

Ni vet hur det kan vara ibland, när vi som är intresserade av vår personliga utveckling vill prata om det vi lärt och upplevt med någon vän, kollega eller vår partner, som kanske inte är så insatt eller intresserad. Det känns inte alltid så meningsfullt. När vi själva ska försöka förklara varför detta är viktigt och intressant, som att tala till en vägg och det faller platt till marken av ointresse eller oförståelse. Vi blir ”läraren” som ska utbilda och förklara och kanske ”övertala” den andre, inte så rolig energi utan mer segt och betungande.

Lättare och roligare tillsammans
Att istället vara i en gemenskap med andra, som alla är på samma resa, som är intresserade, öppna och nyfikna av sin personliga utveckling och vill lära nytt. Det ger SÅ mycket tillbaka. En gemenskap med likasinnade där du kan dela med dig och även få ny inspiration och lära av andra.

Jag tänker också att det är lättare och roligare att göra det tillsammans. Vi hjälper oss själva att hålla oss på banan, hålla vår egen process och utveckling igång, när vi gör det tillsammans med andra. Det är därför det kan underlätta att anmäla sig till en kurs, utbildning eller gemenskap. Vi får hjälp och stöttar oss själva och varandra under vägen.

Gemenskap är viktig för vårt välmående
Vikten av delandet och gemenskapen är avgörande för vårt välmående och vår utveckling. Jag tänker på de människor som lever ensamma, utan nära familj, vänner eller någon gemenskap. Då är det lättare till psykisk ohälsa. Om vi inte har någon att bolla våra tankar och känslor med är det lättare att hamna i våra egna negativa tankespiraler. Det är viktigt att ha någon eller några nära personer som jag kan dela min vandring och mitt liv med. Tankar, känslor, händelser, upplevelser och insikter. När vi gör det tillsammans i grupp, blir det ännu enklare och tydligare att följa sin egen resa. Vi kan spegla oss i varandra, vi ser att vi inte är ensamma och vi får energi och glädje i en gemenskap. När vi delar vårt innersta med andra, skapas också en djupare gemenskap. Vi pratar inte bara om väder och vind, resor och nya prylar. Vi pratar om vad vi känner djupt inom oss, om våra med- och motgångar. Vi gråter och gläds tillsammans. Vår kommunikation blir djupare. Det är magiskt, vackert och meningsfullt.

Det är därför jag jobbar med det jag gör idag. Att skapa en gemenskap för kvinnor, som är intresserade av sin personliga utveckling och har en längtan efter att göra det tillsammans. Att utvecklas tillsammans, för att stärka dig själv och att leva ditt bästa liv, där du kan njuta och glädjas fullt ut. Min längtan är att du ska ta din plats och leva ditt liv, inifrån och ut.

Önskar dig en fortsatt skön sommar och dela den i gemenskap med de som ger dig inspiration, glädje och energi.
/Ingrid 🌸

Du kanske också gillar...

Hur kan tacksamhet öka din glädje, hälsa och utveckla dina relation...

Apr 26, 2024

Så tränar du mer självmedkänsla och acceptans och blir fri

Apr 19, 2024

Hur du sätter hälsosamma gränser för dig och ditt välmående

Apr 12, 2024