Andas in, sikta, skjut, andas ut

May 21, 2021

Att skjuta med pilbåge är en fantastisk närvaroträning.

Du kan inte ha dina tankar någon annan stans än just här och nu.

När vi var på landet i helgen så sköt vi pilbåge, så härlig det är. Vi köpte vår handgjorda pilbåge i trä på en julmarknad på Taxinge Slott för ett antal år sedan. Har dock uppgraderat till lite bättre pilar, än träpilarna som var med när vi köpte bågen!

Alla tycker det är spännande med pilbåge, även barn och unga som har sett serier t ex Hunger Games, där hjältinnorna drar sin pil ur sitt pilkoger på ryggen och långsamt siktar, skjuter och träffar. Så coolt det ser ut.

Själv tycker jag det är en härlig mindfulness övning, att vara närvarande och fokuserad just där och då. Har du provat?

Meditation, medvetenhet, närvaro, stillhet det är vad pilbågsskytte är. Enligt den japanska traditionen Kyudo. Hur kan vi se eller förklara det som sker på insidan? Hur vi genom Kyudo kan vi förnimma begrepp som – harmoni, balans, stillhet, närvaro, skönhet och inre kraft.

Kyudo är en form av bågskytte som betyder ”Bågens väg”. Vägen till självkännedom, harmoni, inre kraft och i slutänden till sig själv och sanningen. Så spännande, att pilbågsskytte kan handla om personlig utveckling och att möta sig själv och sin sanning!

Den japanska pilbågen var en gång samurajernas vapen i krig. Idag används den för meditation och personlig utveckling. Kyudo reflekterar alla aspekter av livet och kan på så sätt vara ett verktyg för att studera vårt eget förhållningssätt till allt som livet har att erbjuda.

 Lite fakta om Kyudo
Pilbågen i Kyudo är längre än 2 meter och asymmetrisk för att kunna skjuta stående, sittande eller till häst. Att skjuta pilbåge är ceremonin, starkt förankrad i koordination mellan skyttarna så att allting sker i harmoni och skönhet.

Meditation
Ett av meditationens ändamål är att ta oss till nuet – till det sanna ögonblicket som vi alltid står inför – utan tanke på framtiden eller på det som skett. I det tillståndet finns ingen oro, inga frågeställningar och inga problem.

Bågskytte är en meditationsform. Genom djup fokusering på varje enskild kroppsrörelse, var för sig och i förhållande till varandra, kan vi stänga ute alla tankar förutom de på nuet. Vi kan undgå att fundera på vad vi har framför oss eller på vad vi just gjort. Lugn och närvaro hjälper oss att uppnå den bästa bågskyttet. Där har inte tankarna någon plats. Där spelar inte egot någon roll i utförandet. Där träffar inte bara pilen måltavlan – den visar oss också vägen till vår inre styrka. Rörelsemönstret innan avlossandet av pilen tjänar som verktyg för att nå det inre lugn som krävs för att bågskytte ska bli meningsfull.

Medvetenhet
Bågskytte är till stor del en övning i medvetenhet. Tekniken bakom utövandet av kyudo har inte bara som ändamål att förbättra vårt skytte. Den är också utformad för att ge oss de bästa förutsättningarna för själslig och kroppslig medvetenhet.

När vi är medvetna om våra kroppsrörelser, våra musklers arbete och vårt sinnestillstånd så finns det alltid en möjlighet att ändra och förbättra, oavsett vilken nivå vi befinner oss på. Vi frågar oss hela tiden: Hur andas jag? Vilka muskler använder jag och vilka är avslappnade? Hur känns det om jag ändrar på det? Var är jag i mina tankar? Om vi är medvetna om var våra händer, fötter eller tankar befinner sig i varje ögonblick, blir vi också uppmärksamma på vad som arbetar för oss och vad som arbetar emot oss. Nivån av vår medvetenhet avspeglar sig i skottets resultat. Varje avlossad pil speglar vår medvetenhet, gång på gång.

Närvaro
Det krävs närvaro för att komma i kontakt med nuets ögonblick. I Kyudo är närvaron inte bara förknippad med avlossandet av pilen. Med hela vår närvaro uppmärksammar vi också omgivningen som vi befinner oss i och de människor som är runt oss. Vi uppmärksammar vilka behov som uppstår i varje situation.

Närvaro är ett flyktigt tillstånd. Därför övar vi på den hela tiden genom att vara uppmärksamma i nuet. När denna närvaro blir total så kan det upplevas som att vi är ett med varandra. Att koncentrerat skjuta i grupp är en upplevelse i närhet mellan individer som kan komma att förändra hela vårt förhållande till våra medmänniskor.

Stillhet
Vi vill skapa en plats där stillhet råder. Det betyder helt enkelt att vi respekterar den stillhet som skapas när alla färdas i samma riktning; mot målet att finna ro inom oss själva genom att utöva Kyudo. Precis som en stor mängd vatten rör sig en flodfåra med kraft, kan en intensiv aktivitet i riktning mot samma mål skapa en känsla av lugn och harmoni.

Genom medvetenhet och närvaro skapas denna harmoni även bland många individer och då kan även stillhet uppstå.

Så fint beskrivit, hur vi genom att fokuserat och koncentrerat skjuta pilbåge kan hjälpa oss att uppleva meditation, närvaro, medvetenhet och stillhet i våra liv. Som vanligt ett ständigt arbete varje dag, att komma hit.

Är du sugen på att prova att skjuta pilbåge? Det finns många ställen i landet, där man kan prova på, meditation, medvetenhet, närvaro och stillhet. Prova du med, du kanske gillar det lika mycket som jag!

Längtar du efter mer närvaro, meditation, stillhet och medvetenhet?
Det finns forfarande ett par platser kvar på årets Kreativa Sommarkurs, två olika datum veckan efter midsommar. Är en av platserna din? Varmt välkommen till en lugn och stilla plats på landet, där du kan träna närvaro med dig själv tillsammans med andra sköna kvinnor. För att ska mer balans i dig själv och ditt liv.
Varmt välkommen, Ingrid

LÄS MER HÄR!

Du kanske också gillar...

Styr dina känslor dig? Eller är det du som väljer i ditt liv?

Jul 30, 2021

Tror du på dina tankar? Är dina tankar sanningen?

Jul 23, 2021

Från egot till själen – att lära dig att lyssna till din sanning

Jul 16, 2021